Dani kruha u Dječjem vrtiću Lekenik

Dani kruha u DV Lekenik


Dani kruha su tradicionalna manifestacija koja se obilježava diljem svijeta. 

Ovaj dan je prilika za izražavanje zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje. 

Dani kruha su povezani i s bogatom tradicijom koja se prenosi generacijama. Cilj ove manifestacije je i upoznavanje djece s procesom koji je potreban za proizvodnju kruha i drugih pekarskih proizvoda, običajima i važnosti poštivanja hrane. 

Kao i svake godine, tako i ove, u našem dječjem vrtiću opet smo obilježili Dane kruha raznim aktivnostima u svim dobnim skupinama.

Tako smo, primjerice, u starijoj jasličkoj odgojno-obrazovnoj skupini "Loptice" imali aktivnosti koje prethode nastajanju kruha kao hrane. Npr. djeca su prstićima skidala zrnje kukuruza s klipova (poticanje fine motorike, preciznosti, ustrajnosti), uz razgovor i imenovanje namirnica (sol, šećer, kvasac, jaje, brašno) zamijesili smo tijesto koje su djeca gnječila, mijesila i modelirala uz pomoć odgojitelja čime smo poticali koncentraciju, ustrajnost , razvoj mišića šake i slično, djeca su ukrašavala izrađena peciva i kruh sjemenkama kukuruza, sezama, maka, čime smo pak poticali kreativnost i maštu. Igrali smo se imitativne igre „Ja sam mali pekar“ i pjevali pjesmicu o Pekaru.

U starijim skupinama djeca su promatrala i istraživala s odgojiteljima različite vrste brašna prikupljene u suradnji s roditeljima, igrali su se starim mlincem i vagali brašno na staroj kuhinjskoj vagi. Kasnije su također mijesili peciva i kruh i ukrašavali ih sjemenkama.

Tako smo i ove godine podržali tradiciju obilježavanja Dana kruha i još jednom pokušali osvijestiti djeci važnost zahvalnosti za hranu i plodove zemlje.

Aktivnosti možete pogledati u galeriji.


tekst pripremile odgojiteljice Ana Lončar i Mirjana Manjiček Zagorec