Prilagodba djeteta na vrtić/jaslice

Polazak u jaslice/vrtić velika je promjena za dijete.

Najčešće je to prvo odvajanje. Odvajanje od osoba koje volimo uvijek je bolno, a za djecu izrazito teško. Istovremeno, odvajanje je neizostavni i važan dio normalnog procesa odrastanja svakog djeteta. Neophodno je za razvoj samostalnosti i djetetove ličnosti. Dijete dolazi iz obitelji i sigurne okoline u nepoznato i zato je za očekivati da treba proteći određeno vrijeme dok dijete stekne povjerenje u odgojitelje.

KAKO SE PONAŠAJU DJECA ZA VRIJEME PRILAGODBE?

Neka djeca otvoreno negoduju, burno reagiraju, vrište, plaču, bacaju se na pod, odbijaju fizički kontakt. Drugi pak ulaze u sobu bez otpora zainteresirani za nove igračke, a nakon nekoliko dana počnu protestirati, točnije kad dijete shvati da je odlazak u vrtić svakodnevan. Obično mlađa djeca imaju burne reakcije, dok starija djeca ulaze u sobu poslušno, ali veći dio dana šute, stoje u kutu sobe, odbijaju komunikaciju. Nakon tjedan dana većina djece se smiruje, povremeno plaču, ali neki postaju povučeni i tužni. Ponekad djeca odbijaju hranu, ne žele spavati. Zbog razdražljivosti pojedina djeca dolaze u sukobe s drugom djecom, tuku se, ugrizu prijatelja. Svi ovi oblici ponašanja su prolazni i nestanu kad se dijete konačno prilagodi novom načinu života i novim pravilima.

Kako će proteći period prilagodbe djeteta na novu sredinu ovisi o karakteru, dobi, ali i o stavu roditelja prema vrtiću.


Pogledajte na fotografijama kako je tekao period prilagodbe u starijoj jasličkoj skupini u objektu Dom.


Tekst pripremila odgajateljica u starijoj jasličnoj odgojno-obrazovnoj skupini, Ana Lončar